Bred aftale om forbud mod proformaægteskaber

04-05-2018
Pressemeddelelse Familier

Regeringen og Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti har i dag indgået en aftale, der skal forhindre, at dansk ægteskabslovgivning misbruges til at opnå ophold i EU. Samtidig fjernes muligheden for, at kriminelle netværk kan tjene penge på danske proformaægteskaber.

Regeringen og Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti har i dag indgået en aftale, der forbyder proformaægteskaber i Danmark, hvor målet er at skaffe sig ophold i EU. Samtidig bliver der oprettet en specialiseret enhed, der skal kontrollere de udenlandske par, hvor begge parter ikke er danske statsborgere og ikke har ret til tidsubegrænset ophold i Danmark.

Med aftalen bliver der sat effektivt ind mod de kriminelle netværk, der spekulerer i at bruge Danmarks liberale ægteskabsregler som adgangsbillet til EU.

Partierne er enige om, at de nye regler ikke må ødelægge den bryllupsturisme, der trives flere steder i Danmark. Derfor er partierne enige om, at sagsbehandlingen i den specialiserede enhed skal være let og smidig for de par, der har et reelt ønske om at gifte sig. Samtidigt skal sagsbehandlingstiden være kort. Det er således hensigten, at enheden inden 1 uge efter modtagelsen af en ansøgning skal have afgjort sagen, hvis der ikke er nogen mistanke om proformaægteskab eller falske dokumenter.

Derimod skal enheden i de sager, hvor der er en mistanke, gennemføre en dybdegående undersøgelse, så der er sikkerhed for, at indgåelsen af proformaægteskaber i Danmark stoppes.  

Læs aftaleteksten